Controversatul premier conservator sloven Janez Jansa a supraviețuit, nu fără emoții și la un scor strâns, unei noi moțiuni de cenzură inițiată de opoziție, cu o lună înainte ca Ljubljana să preia președinția rotativă semestrială a Uniunii Europene. Dintr-un total de 90 de deputați, 42 au votat pentru demiterea guvernului și 44 împotrivă. În februarie, Parlamentul a respins un demers similar al celor patru partide din opoziție, care-i reproșează lui Jansa modul deficitar în care a gestionat epidemia de COVID-19 și, mai ales, numărul insuficient de vaccinuri achiziționate.
Cu 210 decese la suta de mii de locuitori, Slovenia a fost lovită dur de criza sanitară – notează experții, citați de agențiile internaționale. Adversarii lui Jansa mai spun că acesta încearcă să-și subordoneze sistemul judiciar și e într-un continuu război cu mass-media. Cota sa de popularitate a ajuns la cel mai jos nivel după învestirea din martie 2020, cu doar circa 30% opinii favorabile, iar de luna trecută slovenii ies frecvent în stradă pentru a cere alegeri anticipate.
La începutul lui mai, organizații ale jurnaliștilor sloveni au lansat o colectă publică pentru susținerea agenției naționale de presă STA, căreia premierul a dispus să i se taie finanțarea. S-au raliat inițiativei și cele mai importante cotidiene din țară, Delo, Dnevnik și Vecer, care le-au cerut propriilor cititori să participe la salvarea STA.
mai mult la /www.veridica.ro/